TOP 10 SFATURI DE COMUNICARE NONVERBALA
Competentele puternice de comunicare ne pot ajuta atat in viața personala, cat si in cea profesionala. In timp ce abilitatile de comunicare verbala si scrisa sunt importante, cercetarile au aratat ca si comportamentul nonverbal reprezinta un procent mare din comunicarea zilnica interpersonala.
Te invit sa regasesti mai jos cateva sfaturi prin care iti poti imbunatati abilitatile de comunicare nonverbala. Vei reusi sa citesti semnalele nonverbale ale altor persoane si sa-ti imbunatatesti capacitatea de a comunica eficient atat cu furnizorii, clientul intern sau top management.
1. ACORDA ATENTIE SEMNALELOR NONVERBALE
Ai putea fi atent la: contactul vizual, gesturile, postura, miscarile corpului si tonul vocii interlocutorului tau.
2. CAUTA COMPORTAMENTE INCONGRUENTE
Daca constati ca vorbele cuiva nu se potrivesc comportamentului lui nonverbal, ar trebui sa incepi sa acorzi o atentie deosebita situatiei. De exemplu, cineva iti poate spune ca este fericit in timp ce se incrunta si priveste in jos.
Studiile au aratat ca atunci cand cuvintele nu se potriveasc cu semnalele nonverbale, oamenii tind sa ignore ceea ce s-a spus prin cuvinte si se concentreaza in schimb pe expresiile nespuse, pe stari, ganduri si emotii, adica tind sa creada limbajul nonverbal in locul celui verbal. Asa ca, ai grja si tine cont de indicii subtili nonverbali.
3. TONUL VOCII
Tonul vocii poate transmite o multitudine de informatii, de la entuziasm si dezinteres pana la furie. Poti verifca acest aspect chiar legat de vocea ta. Incearca sa observi cum tonul vocii tale afecteaza modul in care ceilalti iti raspund si incerca sa folosesti tonul pentru a-ti accentua ideile pe care vrei sa le comunici.
De exemplu, daca vrei sa-ti arati interesul real legat de ceva, exprima-ti entuziasmul folosind un ton animat al vocii. Astfel de semnale nu numai ca vor transmite sentimentele tale despre un subiect, dar pot contribui, de asemenea, la generarea interesului pentru subiect al persoanelor care te asculta vorbind.
4. CONTACTUL VIZUAL
Un bun contact vizual poate fi o alta abilitate esentiala in comunicarea nonverbala. Cand oamenii nu reusesc sa mentina un contact vizual suficient de puternic, ar putea lasa impresia ca evita sau incearca sa ascunda ceva. Utilizeaza, sau mai bine zis dozeaza, cu grija acest instrument deoarece, prea mult contact cu ochii poate parea intimidant sau poate lasa impresia unei confruntari. De asemenea poate fi interpretat ca atitudine agresiva.
Un bun contact vizual nu inseamna nici sa privesti fix in ochii cuiva. O sa ma intrebati de unde stiu cat este prea mult si cat este prea putin. Ei bine, expertii in comunicare recomanda intervale de patru pana la cinci secunde de contact vizual. Studiile arata ca un bun contact vizual cu interlocutorul ar putea fi cam 60-70% din timpul pe care il petrecem cu acesta. De retinut si ideea ca efectiv, contactul vizual ar trebui sa te faca sa te simtiti natural si confortabil atat tu cat si persoana cu care vorbesti. Si sa stiti ca eu am constatat “pe pielea mea”cele mentionate in diverse studii. Va invit sa experimentati si voi.
5. PUNE INTREBARI DESPRE SEMNALELE NONVERBALE
Daca esti confuz in privinta semnalelor nonverbale ale unei alte persoane, nu-ti fie teama sa pui intrebari. Poti repeta ce s-a spus si poti cere clarificari. Un exemplu poate fi: “Daca am inteles corect, ceea ce spui tu inseamna ca …”
Uneori, prin astfel de intrebari putem da o mare claritate situatiei. Incearca!
6. UTILIZEAZA SEMNALE PENTRU A FACE COMUNICAREA MAI SEMNIFICATIVA
Iti poti imbunatati comunicarea verbala utilizand si limbajul corpului care va intari si sprijini ceea ce spui. Acest lucru poate fi util in special atunci cand faci prezentari sau atunci cand vorbesti cu un grup mai mare de persoane.
De exemplu, daca obiectivul tau este sa pari increzator in timpul unei prezentari, te vei concentra pe trimiterea de semnale nonverbale care sa te asigure ca ceilalti te vad ca fiind sigur și capabil. Vei sta ferm, intr-un singur loc, cu umerii trasi spre spate, greutatea echilibrata pe ambele picioare si impresia pe care o vei lasa este tot una de siguranta.
7. PRIVESTE SEMNALELE IN ANSAMBLU
Un singur gest poate insemna o suma de lucruri, sau poate chiar nimic. Cheia “deslusirii” corecte a comportamentului nonverbal este cautarea grupurilor de semnale care intaresc un punct comun. Punand prea mult accent pe un singur semnal din mai multe semnale, poti ajunge la o concluzie inexacta despre ceea ce incearca celalalt sa spuna.
8. IA IN CONSIDERARE CONTEXTUL
Atunci cand comunici cu altii, ia in considerare intotdeauna pe langa situatia in sine si contextul in care are loc comunicarea. In anumite contexte sunt necesare comportamente mai formale care ar putea fi interpretate in mod diferit in orice alta situatie.
De exemplu, limbajul corpului si comunicarea nonverbala pe care o utilizezi la serviciu este probabil foarte diferita de semnalele pe care le trimiti intr-o intalnire obisnuita de vineri cu prietenii. Incerca sa potrivestii semnalele nonverbale cu situatia, pentru a te asigura ca transmiti mesajul pe care doresti sa-l trimiti cu adevarat.
9. CONSTIENTIZEAZA SI FAPTUL CA SEMNALELE POT FI ERONATE
Potrivit unora, pozitia incrucisata a bratelor inseamna o pozitie rece, inchisa, ce pune bariere. Aceeasi pozitie insa poate fi luata si de cineva atunci cand simte ca ii este frig. Acest exemplu ilustreaza un punct important referitor la posibilitatea de a interpreta gresit semnalele nonverbale.
Nu uita intotdeauna sa cauti grupuri de comportament. Conduita generala a unei persoane este mult mai “graitoare” decât un singur gest privit in mod izolat.
10. PRACTICA, PRACTICA, PRACTICA
Unii oameni par sa aiba o abilitate deosebita pentru utilizarea eficienta a comunicarii nonverbale si interpretarea corecta a semnalelor de la ceilalti. Acesti oameni sunt adesea descrisi ca fiind capabili sa “citeasca oamenii”.
In realitate, aceasta abilitate se poate construi acordand o atentie deosebita comportamentului nonverbal si practicand diferite tipuri de comunicare nonverbala cu ceilalti.
Abilitatile de comunicare nonverbala sunt esentiale si pot facilita transmiterea unei idei, iar decodificarea corecta ajuta la o mai buna intelegere a ceea ce altii incearca sa spuna.
Daca toate acestea nu iti vin natural si ai ajuns la concluzia ca mai ai multe de imbunatatit sfatul meu este sa nu te concentrezi pe prea multe in acelasi timp pentru ca vei pierde mesajul principal si vei ajunge la concluzia ca nu ai retinut nimic din intalnirea respectiva. Incepi sa exersezi unul sau maxim doua comportamente simultan si de abia atunci cand vei ajunge la concluzia ca le stapanesti foarte bine si obtii deja rezultate vizibile de pe urma lor continua cu urmatoarele.
Spor la treaba!
Lasa un comentariu