4 TENDINTE IN PROCUREMENT PENTRU ANUL 2020
Pentru ca este inceput de an si evident de planuri si strategii profesionale m-am gandit ca este binevenit sa vorbim despre trendul in achizitii.
Facand o scurt analiza incepand de la criza din anul 2008 constatam cu usurinta ca achizitiile au continuat sa evolueze pana in anul 2019 cu initiative precum gestionarea relatiilor cu furnizorii (SRM), performanța in achizitii, sisteme de achiziții la nivel global (global sourcing). Plecand de aici si de la informatiile pe care le-au pus la dispozitie cei de la Levvel Research, o importanta companie de cercetare de piata dn Marea Britanie iata care ar fi patru dintre tendintele importante care se asteapta sa modeleze achizitiile in anul 2020:
Tendinta 1: Crearea de relatii mai bune cu furnizorii
Gestionarea puternica a furnizorilor ofera cumparatorilor o vizibilitate imbunatatita, reduce riscurile de achizitie si consolideaza loialitatea dintre furnizori si cumparatori. O modalitate prin care profesionistii din domeniul achizitiilor pot gestiona mai bine furnizorii este utilizarea tehnologiei. Se preconizeaza ca tehnologia, digitalizarea, va contura suplimentar achizitiile in 2020.
De exemplu, solutiile automate de achizitii ofera o modalitate de a converti datele legate de cheltuielile cu furnizorii intr-o matrice predictiva care poate fi utilizata in luarea deciziilor. Tehnologia poate fi folosita si in monitorizarea si analiza conformitatii furnizorilor. Acest lucru ne asigura ca furnizorii agreati sunt capabili sa livreze in mod constant produse de inalta calitate, la un pret rezonabil, in timp util.
Conform aceleiasi Levvel Research, 81% dintre organizatii au declarat ca exista imbunatatiri notabile in relatiile cu furnizorii in urma implementarii tehnologiei potrivite.
Trend 2: Utilizarea mai buna a datelor digitale
Revolutia digitala promite sa devina si mai proeminenta in ceea ce priveste activitatea din departamentele de procurement in 2020. De exemplu, sistemele digitale moderne pot profita de lucruri precum inteligenta artificiala (AI), analiza big data, aplicatiile bazate pe cloud si automatizarea proceselor robotizate (RPA).
Profitand de evolutiile recente ale datelor digitale, profesionistii in domeniul achizitiilor non publice pot colecta si analiza, de asemenea, date despre performanta furnizorilor și contractele lor, bazate pe valoarea adaugata adusa, mai degraba decat pe cele mai mici costuri. Managerii de achizitii pot lucra, de asemenea, cu furnizorii pentru a optimiza logistica transportului, asigurandu-se ca materialele critice sunt livrate la timp si in locatia potrivita. Capacitatea de a indeplini astfel de sarcini devine cruciala in timpul situatiilor urgente.
Trendul 3: Make or Buy?
Tehnologia poate ajuta la gestionarea furnizorilor si la optimizarea proceselor existente, dar in acelasi timp poate fi folosita si pentru fabricarea produselor in loc de a le cumpera. Mai multe progrese in tehnologie, cum ar fi robotica și imprimantele 3D, vor continua, eventual, sa perturbe procesul de achizitii. In acest caz este obligatoriu ca organizatiile sa reevalueze procedurile si procesele de achizitii de lunga durata in asa fel incat sa poata determina cand este mai bine sa faca un produs in loc sa il cumpere.
Deoarece iin ziua de astazi capacitatea de a face produse devine un lucru obisnuit, profesionistii in domeniul achizitiilor, buyerii, vor trebui sa devina mai inovatori si sa se implice mai profund in dezvoltarea de produse. In cele mai multe cazuri, acest lucru va necesita o crestere de personal in departamentele de achizitii non-publice, de procurement sau de purchasing sau sa externalizeze activitatile asociate cu proiectarea, ingineria si fabricarea de produse. Ce inseamna asta? Raspunsul este destul de simplu si anume: profesionistii din domeniul achizitiilor trebuie sa dezvolte expertiza in conducerea si monitorizarea inovatiilor tehnice.
Tendința 4: Reducerea riscului in achizitii
Reducerea riscurilor va deveni o parte vitala a achizitiilor in anul 2020. Acest lucru va obliga buyerii sa se familiarizeze cu principiile si practicile de gestionare a riscurilor. Asadar rolul buyer-ilor va continua sa devina mai complex si mai determinat financiar fata de cum a fost pana acum.
Potrivit unui raport al Deloitte privind achizitiile din 2020, asigurarea aprovizionarii, dinamica platilor contractelor existente, reglementarile si volatilitatea preturilor sunt cele mai mari riscuri de achizitii.
Achizitiile in 2020 vor necesita specialisti in lantul de aprovizionare care sa dezvolte expertiza in analiza cantitativa a riscurilor care sa le permita sa determine costul riscului la nivelul lantului de aprovizionare si al furnizorilor, pentru atenuarea riscurilor in intregul lant de furnizare. Aceasta evaluare a riscului include clienti, furnizori si terti.
Cam asta ar fi pe scurt directiile spre care se indreapta achizitiile in anul ce tocmai a ainceput. Eu va doresc sa fiti implicati cat mai activ in procesele de achizitii pe care le derulati si sa ramaneti in continuare un adevarat pilon de sprijin pentru organizatia voastra fiind plini de energie, creativi si atenti la riscuri.
Spor la treaba!
Lasa un comentariu