Partea a doua – 10 OBICEIURI BUNE PENTRU UN BUYER PROFESIONIST
Iata ca a venit si momentul pentru urmatoarele cinci obiceiuri bune pentru un buyer profesionist si pentru a-mi tine promisiunea facuta catre tine:)
Te invit sa le citesti si pe acestea si sa incerci sa le aplici in activitatea de zi cu zi. Te asigur ca iti vor face viata profesionala mai usoara.
Sa incepem cu numarul 6:
6. NEGOCIEREA CONTRACTULUI
Esti bun la negocieri? Daca nu ai foarte bine dezvoltata aceasta abilitate ar fi bine sa faci un curs unde vei putea exersa in roll-play-uri cum sa negociezi. Incearca sa-ti insotesti colegii mai experimentati la negocierile conduse de ei pentru a putea sa-ti imbunatatesti propriul stil. Va trebui să negociezi un contract fara a compromite calitatea, dar nici cantitatea achizitiei. In plus, un contract bine negociat ofera companiei tale avantajul in fata propriei concurente din piata prin economiile pe care le vei face cu achizitiile de care te ocupi.
7. COLABORAREA CU FURNIZORII
In calitate de buyer esti responsabil si pentru un flux de achizitii constant. Este bine sa ai un raport de colaborare cu furnizorii astfel incat livrarea produselor sa fie intotdeauna lina. Daca stilul tau de lucru este unul individualist ar trebui sa faci o schimbare pentru ca procesul de achizitie trebuie sa fie unul de tipul win-win.
8. COLABORAREA „INHOUSE”
Inceearca sa stabilesti un bun raport de colaborare in interiorul companiei tale. Clientul intern sau beneficiarul intern, cum vrei tu sa il numesti, este prima ta prioritate. Ca sa poti intelege ce si cum ai de facut cu furnizorii trebuie sa te asiguri ca ai inteles exact ce se asteapta de la tine in interiorul companiei. Asadar, a castiga increderea clientului intern este o preocupare importanta pe care o vei avea in mod constant. Cu cat vei fi pregatit mai bine din interior, cu atat vei putea achizitiona mai eficient si vei avea mai clar in minte cum sa-ti abordezi furnizorii.
9. FOLLOW UP
Ai semnat contractul sau ai lansat comanda, dar treaba ta nu s-a terminat aici. Dupa semnarea contractului, va trebui sa fii atent la furnizori daca indeplinesc conditiile convenite. Trebuie sa dai dovada de diplomatie. Mentinerea contractului la standardele initiale inseamna follow up permanent. In acelasi timp daca urmarirea contractului si implicit a performantei furnizorului este constanta vei putea actiona mai rapid si mai eficient in cazul in care va fi nevoie de ajustarea clauzelor conform conditiilor de piata predominante, daca acestea se schimba, iar serviciile contractate vor indeplini permanent cerintele business-ului la cel mai bun nivel.
10. COMUNICAREA PERMANENTA CU FURNIZORII
Este important sa le comunici furnizorilor ce anume nu functioneaza conform asteptarilor tale si stiu ca faci acest lucru pentru ca toti suntem tentati sa ridicam „red flag” atunci cand ceva nu merge tocmai struna. Dar, te rog, sa comunici furnizorului si atunci cand performeaza la standardul cerut. Si tu esti mai motivat atunci cand cineva apreciaza munca ta si spune acest lucru cu voce tare, nu-i asa?
Sper ca am reusit sa-ti dau cateva informatii care sa te ajute sa fii un buyer profesionist. Ceea ce trebuie sa tii cont este ca, in orice moment, ar trebui sa fii intreprinzator si pasionat de ceea ce faci.
Spor la treaba!
Lasa un comentariu