­
  • Home
  • Despre noi
  • Servicii
    • Cursuri
    • Mentorat
  • Parteneri & Colaboratori
  • CALENDAR CURSURI
  • Blog
  • Cronica de achiziții
    • Iulie 2020
  • Contact

office@procurementdata.ro

0766437336

Menu

  • Home
  • Despre noi
  • Servicii
    • Cursuri
    • Mentorat
  • Parteneri & Colaboratori
  • CALENDAR CURSURI
  • Blog
  • Cronica de achiziții
    • Iulie 2020
  • Contact

Mic ghid de ETICA in achizitii

CategoriesBlog

Simona

January 9, 2018

00

Dupa multi ani am vorbit saptamana trecuta cu unul dintre fostii mei superiori ierarhici, un profesionist care a lasat si el o amprenta puternica asupra mea ca si buyer. Desi discutia a inceput ca una profesionala  pentru ca nu ne mai auzisem de mult si pentru ca il apreciam, la un moment dat, evident, discutia a alunecat si in zona amintirilor.

Si mare mi-a fost mirarea sa aud de la el despre o fosta colega a carei reputatie profesionala acum are de suferit. Nu ma asteptam sa aud asta, nu mi-a placut si m-a pus pe ganduri. Acest lucru m-a facut sa scriu acum despre etica, sa va vorbesc despre ce inseamna etica in procurement.

Daca ne uitam in DEX vom gasi : “ÉTICĂ  1. Studiul teoretic al principiilor și concepțiilor de bază din orice domeniu al gândirii și activității practice. 2. Ansamblu de norme în raport cu care un grup uman își reglează comportamentul pentru a deosebi ce este legitim și acceptabil în realizarea scopurilor; morală.”

In Wikipedia gasim ca “ În “Întemeierea metafizicii moravurilor”, Immanuel Kant susține că etica se fondează  împrejurul răspunsului la întrebarea […] “ce trebuie să fac?” . Când spune acestea, el pleacă de la premisa [..] că există o etică veritabilă, universal acceptată. Întrebarea eticii nu a fost pe atât de corect formulată de Kant, ea fiind nu ” ce trebuie să fac?”, ci ” Ce pot să știu despre ce trebuie să fac?”

As pleca de la aceste intrebari ale lui Kant si nu as vrea sa vorbim despre diferentele dintre etica si morala, daca acestea exista sau nu, la ce se raporteaza un concept sau celalalt, desi discutia poate fi extrem de interesanta si ma gandesc sa vorbim despre un mini ghid de etica in achizitii.

Si ma bucur sa constat ca, in ultima perioada de timp, tot mai multe companii din Romania sunt interesate de conceptul de etica in business. Am observat ca sunt preocupari de a face si avea un cod de conduita etica in organizatie, un fel de ghid a ceea ce este acceptabil si ceea nu este acceptabil , ceea ce este permis sau nu in companie, in department sau in relatiile cu furnizorii/clientii.

Ramasi in zona de business, fara pretentia de a enumera tot ceea ar putea cuprinde un cod de etica in organizatie , recomandarea mea este ca in el sa se regaseasca  minim cele de mai jos:

 

Transparență, confidențialitate și corectitudine.

Toți furnizorii trebuie să fie tratati în mod echitabil și imparțial în toate etapele procesului de  achiziție. Acest lucru înseamnă a fi deschis cu toți cei implicați, a te asigura ca  toată lumea înțelege etapele procesului, adică, procedurile, așteptările, intervalele de timp, cerințele si  criteriile de selecție. Furnizorii care sunt eliminati in diverse etape ale procesului de achizitie trebuie  să fie informați cu cât mai multa transparență cu privire la  aspectele mai slabe ale ofertei lor in asa fel incat la o licitatie viitoare sa vina mai bine pregatiti.

 

Folosirea puterii.

Buyerii ar trebui să descurajeze utilizarea arbitrară sau incorectă a puterii de cumpărare sau de influență.

Puterea este un element cheie în achizitii. Exercitarea influenței nejustificate sau abuzul de putere, dovedesc un comportament neprofesionist care poate contraveni legislației  si aici vezi Legea Concurentei, practicile anticoncurentiale si abuzul de pozitie dominanta.

Corupţia.

Buyerii nu trebuie să tolereze corupția sub nici o formă. Este important sa conștientizeze orice activitate care poate fi considerata ca si coruptie si au obligația de a alerta conducerea organizatiei.

Interesele personale.

Darea de mită, interesele personale sunt de asemenea actiuni pe care buyerii ar trebui să le declare atunci cand se confrunta cu ele si trebuie sa si încurajeze deopotriva si colegii din alte departamente sa o faca.

Nu uitati, orice interes personal sau conflict de interese trebuie declarat. Orice care ar putea afecta pe moment sau in timp imparțialitatea sau decizia unui buyer in procesul de selectie al furnizorilor trebuie declarat. Exemplele includ si prezenta buyerului sau a membrilor familiei lui ca si actionari la una din companiile invitate la procesul de licitatie sau selectie. De asemenea daca unul dintre membrii familiei buyerului este angajat la unul din furnizorii participanti la licitatie sau chiar unii dintre apropiatii buyerului sunt in aceasta situatie, declarati.

Cadourile.

Nu există nici macar un prânz gratuit. Oferirea și primirea de cadouri de orice natura sau  invitatiile la evenimente de divertisment in orice etapa a anului sau cu orice ocazie  sunt actiuni sensibile pentru buyeri, în ciuda faptului că aceste obiceiuri sunt  recunoscute ca practica in business.

Organizațiile ar trebui să aibă o politică clară privind acceptarea de cadouri de business și voi ca buyeri ar trebui să încurajati colegii pentru a se conforma unei astfel de politici si codului de etica.

Conditionari prin plata ale participarii la selectiile de oferta.

Furnizorii nu ar trebui să plătească pentru a fi inclusi pe lista de furnizori aprobati sau potentiali.

Trebuie să fie selectati pe baza unor criterii adecvate și corecte.

 

Termeni de plată.

Întârzierea efectuării plăților subminează credibilitatea unei organizații. Buyerii ar trebui să se asigure că furnizorii au înțeles și sunt de acord cu termenii și condițiile de plată ale organizației pentru care livreaza. Buyerii trebuie să se asigure că facturile valabile sunt plătite în conformitate cu termenii consimțiti si ca  procesele interne ale organizatiei sunt efectuate corect incat sa permita ca plățile să fie efectuate cu promptitudine si fara a favoriza pe unii sau pe altii.

 

 

Barter.

Barter-ul  este o practică comercială acceptabilă, uzitata, dar atata timp cat nu vorbim despre un tip de constrangere sau altul pentru a face business in acest sistem. Ambele părți sunt în acord și există un beneficiu reciproc și totul se desfasoara cu transparență maxima conform unor reguli mentionate si agreate de parti  si cunoscute in mod egal la toate nivelele de catre toti cei implicati.

Relațiile contractuale.

Relatiile cu furnizorii, indiferent de durata, ar trebui să fie gestionate în mod profesional.

In special contractele pe termen lung ar trebui să facă obiectul unei competiții deschise și transparente intre furnizori.

În cazul în care există doar un singur furnizor capabil să îndeplinească cerințele si cu acesta exista contract pe termen lung trebuie stabilite controale interne care ar trebui să fie respectate cu strictete pentru a se asigura ca intre timp piata nu a suferit modificari care ar putea aduce organizatiei servicii mai ieftine sau mai bune calitativ si pentru a evita orice tip de abuz al furnizorului sau orice implicare nepotrivita a buyerului.

Relațiile cu furnizorii.

Buyerii  ar trebui, ori de câte ori este posibil, să ofere oportunități pentru a sprijini companiile noi sau mai mici, tinand cont ca bună practică de trendul la nivel mondial de maximizare a oportunităților in achizitii pentru companiile noi sau mici, echilibrand riscul de atribuire a contractelor către furnizorii de acest tip, cu posibilitatea de a încuraja noi afaceri să se dezvolte.

Nu este o bună practică excluderea furnizorilor, pur și simplu, pentru că acestia sunt mici sau noi pe piață. Capacitatea și experiența sunt exemple relevante de criterii in selecția furnizorilor. Cu toate acestea, buyerii ar trebui să ia în considerare amploarea proiectului în care atribuie un contract unui astfel de furnizor, impactul asupra furnizorului si  nivelul de dependență care pot fi create fata de organizatie daca furnizorul este foarte mic. Acest lucruri pot avea consecințe grave pentru furnizor cat si pentru organizatie. De aceea este foarte important cum sunt create criteriile de selectie a furnizorilor si transparenta cu care acestea sunt aprobate si comunicate.

Iata ca am gasit zece teme dintr-un posibil cod de etica al unei organizatii si asa cum  spuneam mai sus nu am  pretentia de a fi enumerat tot ceea ce ar trebui sa apara in codul de etica.  Am vrut doar  sa va spun despre cateva din cele mai importante aspecte pe care consider ca trebuie sa le contina un cod de etica deoarece acestea pot afecta reputatia organizatiei  precum si a buyerului.

A fi buyer inseamna a fi foarte expus. Etica este un subiect foarte sensibil. Oricat vi s-ar parea voua ca ceva este neimportant sau ca este chiar caraghios sa fie mentionat sau oricat vi s-ar parea ca ceva este  evident sau  corect si nu este necesar sa fie declarat, NU lasati nimic la voia intamplarii si nu ignorati pentru ca este foarte posibil ca in timp acestea sa se transforme in adevarate dezastre. Nu intamplator Einstein a spus ca “relativitatea se aplica la fizica, nu si la etica”.

Spor la treaba si nu uitati codul!

Related Post

SEPTEMBER 2, 2021

EXTERNALIZAREA DE SERVICII...

Ai auzit si te-ai si gandit si tu la externalizarea unui anumit tip de servicii din...

00

AUGUST 19, 2020

COST OPTIMIZATION & COST...

Realizarea unei reduceri consistente si durabile a costurilor in departamentul de...

10

MAY 26, 2020

CUM NEGOCIEZ O REDUCERE DE...

Aceste intrebari sunt de obicei prezente foarte des in mintea unui buyer. Ce putem insa...

10

MAY 18, 2020

3 ASPECTE CRITICE  PE CARE...

In aceasta perioada in care planurile pe termen mediu sau lung sunt aproape imposibil de...

10

MAY 13, 2020

CUM GESTIONEZ RELATIA CU...

Sunt sigura ca pentru orice buyer aceste vremuri pline de neprevazut reprezinta o...

10

APRIL 10, 2020

3 SOLUTII PRACTICE PENTRU...

Stiu ca acum esti pur si simplu asaltat de  tot felul de informatii pe internet, pe mail...

30

Lasa un comentariu Cancel Reply

Recent Posts

  • EXTERNALIZAREA DE SERVICII SAU OUTSOURCING
  • COST OPTIMIZATION & COST REDUCTION
  • CUM NEGOCIEZ O REDUCERE DE PRET SAU  CONDITII CONTRACTUALE FAVORABILE?

Archives

  • September 2021
  • August 2020
  • May 2020
  • April 2020
  • March 2020
  • February 2020
  • January 2020
  • October 2019
  • September 2019
  • August 2019
  • July 2019
  • June 2019
  • May 2019
  • April 2019
  • March 2019
  • February 2019
  • January 2019
  • December 2018
  • November 2018
  • September 2018
  • August 2018
  • July 2018
  • June 2018
  • May 2018
  • March 2018
  • February 2018
  • January 2018

Recent Comments

  • Mihai on GESTIONAREA FURNIZORILOR SI SINDROMUL BROASTEI FIERTE
  • Simona Stanescu on Bungee Jumping, spiritul de turma si buyer-ul
  • Robert Hutanu on Bungee Jumping, spiritul de turma si buyer-ul
  • Kasper Cristian on GESTIONAREA FURNIZORILOR SI SINDROMUL BROASTEI FIERTE

© 2018 Procurement Data, All Rights Reserved.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Cookie settingsACCEPT
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the ...
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT