POVESTEA BAMBUSULUI CHINEZESC SI GESTIONAREA TIMPULUI
Zi de iulie torida precum focul, doar este miezul verii. Hmm…totusi, parca de abia a inceput.
Agitatie pe la birouri, lume destul de putina pe strada chiar daca este pauza de pranz. Evident, toata lumea evita cat poate activitatile in aer liber la orele pranzului. E atat de cald ca nici nu se poate manca. Asadar, la restaurantul companiei ma asez la masa pentru a ma racori cu o limonada. Ii tin de urat unui coleg care face fix acelasi lucru ca si mine.
- Cand pleci in vacanta? – am intrebat eu
- Aaa…mai aaam de asteptat pana la vacanta, a venit raspunsul.
- Inseamna ca vei pleca prin august, cred eu. Dar hai, lasa ca nu e mai este asa mult de asteptat pana atunci.
- Ai dreptate, zise el, dar eu nu mai am rabdare. Ce ma fac? 🙂
Si uite asa mi-am amintit, povestea bambusului chinezesc. Pe scurt, aceasta poveste, este una minunata: pui samanta de bambus in pamant si ii dai, ca oricarei alte seminte, apa si soare. O plantezi cu dorinta de a vedea cum creste si se dezvolta bambusul.
Evident ca atunci cand plantam ceva o facem cu dorinta de a folosi cat mai repede ceea ce am plantat, doar ca…….bambusul chinezesc, udat si rasfatat cu razele soarelui va germina vreo 5 ani de zile. Timp in care……rabdarea, da, daa, rabdarea…ne este pusa la incercare.
In anul sase, rabdarea, grija si perseverenta sunt rasplatite: bambusul va creste cam 25 de metri. Da, ati citit bine: 25 de metri pe an. Cam asta inseamna din punctul meu de vedere metafora potrivita pentru gestioarea timpului, pentru “time management”.
Vreau ceva, imi propun sa fac, perseverez si urmaresc ca acest lucru sa se intample. Am rabdare sa se intample si nu renunt la rutina mea de a uda samanta cat de des pot pentru ca stiu ca voi reusi. Nu renunt. Nu. Imi fac timp zilnic, atat cat este nevoie sa ud ceea ce am plantat. Tot eu sunt cea care ma voi bucura de ceea ce a rasarit din samanta ingrijita de mine. Si, serios vorbind, cat timp imi va lua sa ud o samanta? E mult mai simplu insa sa renunt si sa dedic timpul acesta pentru altceva. Da, de acord! Doar ca schimbandu-mi planurile nu voi mai avea satisfactia lucrului inceput si terminat. Nu voi mai avea satisfactia ca planurile mele dau roade.
Pentru unii dintre noi e complicat si plictisitor sa mentii o rutina. Pentru altii este un mod de viata. Poate ati auzit de Principiul Pareto sau de regula lui 80/20. Pentru cei care nu stiu, pe scurt, principiul Pareto vorbeste despre faptul ca 80% din toate rezultatele obtinute intr-o zi, sunt generate cu 20% din eforturile noastre. Restul de 80% din efortul nostru genereaza doar 20% din rezultate.
Aceast principiu naste o intrebare interesanta cand vine vorba despre managementul timpului. Cum putem lua 80% din eforturile noastre care in prezent produc doar 20% din rezultate și sa devenim mai eficienti cu acel timp?
Ce am putea face daca am fi la fel de eficienti cu acel timp de 20% care a produs 80% din rezultate? Am avea productivitate de 100%? Cel mai probabil ca nu, pentru ca pana la urma suntem fiinte, creaturi umane si nu masini. Vor exista mereu “mancatorii de timp”, va fi mereu cate ceva care ne va distrage atentia de la ceea ce avem de facut.
Iti las aici cateva idei care te pot ajuta sa-ti imbunatatesti gestionarea timpului:
- Pentru inceput ar trebui sa tratezi cu atentie toate sarcinile pe care le ai si sa incerci sa faci diferenta intre cele importante si cele urgente.
- Vezi care dintre treburile pe care le ai de facut pot fi delegate si procedeaza in consecinta.
- Incearca sa elimini factorii care iti intrerup activitatea precum: lucrul la mai multe proiecte/sarcini in acelasi timp (multi-tasking), persoanele care vin sa te tina de vorba (nu le lasa sa faca acest lucru decat daca subiectul pe care il abordeaza este mai important decat ceea ce faci tu in momentul respectiv), convorbirile telefonice fara legatura cu activitatea ta sau cele personale, lipsa de focus (nu lasa gandul sa-ti zboare la altceva), raspunsul instantaneu la fiecare e-mail primit, interactiunile de orice fel pe social media, etc
- Nu mai amana ceea ce ai de facut. Oricum va trebui sa faci acel lucru si este mai bine pentru toata lumea sa-l faci atunci cand este momentul cel mai potrivit. Ca sa nu mai spun proverbul: ”Nu lasa pe maine ceea ce poti face astazi!” pentru ca nu intotdeauna este valabila continuarea cu “poate nu mai este necesar” 🙂
- Incearca sa nu-i mai ajuti pe altii pana nu ti-ai terminat toate sarcinile propuse.
Sper ca am fost de ajutor cu ceea ce am scris aici si vei reusi sa uzi in fiecare zi samanta ta de bambus, in asa fel incat la momentul optim sa poti culege ceea ce ai semanat fara a fi obosit, plictisit sau nefericit si sa fii chiar mandru de ceea ce ai realizat!
Spor la treaba!
Lasa un comentariu