CUM SA TERMINI CEEA CE AI INCEPUT
Anul 2010, nebunia vietii mele profesionale. Imi aduc aminte ca faceam gramezi de proiecte unele peste altele. Mie mi se parea ca de fapt curgerea lor catre mine era una fara noima. Ele saracele aveau noima, dar eu aveam viziunea unui pahar de plastic in care torni Coca-Cola si lichidul da cu mare spor pe afara. Imi vine sa rad pentru ca imi imaginez acum un soi de corn al abundentei langa care o voce striga disperata: sporeste, Doamne, sporeste! Si ele, proiectele, proiectelele, mici, mari, importante, rotunde, fitoase, marunte, frumoase, originale curgeau si curgeau si offff si iara offff ca nici nu se mai opreau
A fost frumos. Le-am iubit pe fiecare in parte. Si le-am imbratisat si le-am pus in cutiuta cu memorii. Ca sa le termin pe ele , am renuntat la alte proiecte personale. Am inceput si acasa multe pentru ca mi se parea ca pot. Dar le-am abandonat pentru ca nu mai aveam timp. Noroc de ceilalti care mi-au venit in ajutor. ( Aici ar trebui sa inserez acele multumiri de la decernarea premiilor Oscar: multumesc parintilor mei, multumesc sotului meu, multumesc prietenilor, vecinilor, etc ), nu-i asa?
Dar cred ca stii despre ce vorbesc. Cel putin unii dintre voi stiu. Te intreb, totusi, daca ti se intampla si tie sa incepi proiecte, activitati, tot felul de lucruri la serviciu sau acasa si sa nu le termini?
Ti-ai auzit si tu sefii, parintii, sotul sau sotia spunand “iar te apuci de ceva si nu termini”?
Atunci aceste sfaturi sunt pentru tine!
1. Fii selectiv si fa doar ceea ce este necesar si stii ca poti face sau ti se potriveste.
2. Fa doar activitati pentru care ai abilitatile si competentele corespunzatoare.
3. Estimeaza cat mai corect resursele de care ai nevoie de la inceputul proiectului.
4. Dozeaza-ti timpul si energia corespunzator cu dimensiunea si importanta proiectului.
5. Renunta la perfectionism. Acesta te va tine pe loc sau te va stresa ca nu poti atinge cine stie ce standarde imaginare.
6. Implica-te in ceea ce faci si pastreaza-ti cuvantul dat, adica tine-te de termenele intermediare.
7. Ramai conectat la imginea finala a proiectului. In momentele in care te simti neinspirat, sau simti ca nu mai poti continua, incearca sa-ti amintesti cum va arata proiectul la final.
8. Masoara fiecare progres pe care il faci. Ceea ce este masurabil poate fi oricand imbunatatit, schimbat sau modificat.
9. Luceaza intotdeauna cu bucurie si nu uita sa si razi in timp ce muncesti. Asa iti va parea totul mai usor. Nu forta munca. E normal sa ai si momente in care nu poti sa muncesti cu aceeasi intensitate. Oamenii nu sunt masini.
10. Si…nu uita sa ti oferi mici premii pe parcursul activitatii pentru a sarbatori fiecare victorie.
Incearca sa aplici cele 10 sfaturi pentru a-ti usura activitatea si pentru a avea satisfactia lucrurilor incepute si mai ales terminate.
Eu iti urez succes!
Lasa un comentariu