CUM SA SCAPI DE PERFECTIONISM?
Esti perfectionist?
Daca raspunsul la aceasta intrebare este “da” si mai ales daca si raspunsul la intrebarea vrei sa scapi de perfectionism este tot “da” atunci cele de mai jos te pot ajuta sa-ti imbunatatesti cel putin atitudinea fata de activitatea ta de zi cu zi la serviciu.
Pe mine m-a chinuit ideea de perfectiune ani de zile. Desi mintea imi spunea ca a face lucrurile perfect nu este posibil pentru simplul fapt ca perfectiunea nu exista, actiunile mele aratau constant ca nu sunt capabila sa renunt la obiceiul de a ma intoarce o data si inca o data si inca o data asupra ceea ce faceam, convinsa fiind ca pot mai mult si mai bine. Cu siguranta ca intotdeauna se poate mai bine, doar ca aceste intoarceri repetate te aduc in situatia sa muncesti mai mult decat este necesar si implicit sa ai mai putin timp pentru alte lucruri.
De curand, de vreo trei ani, o prietena, psiholog, mi-a spus ca perfectionismul este un mare defect. Iti dai seama cum a sunat cuvantul “defect” in urechile mele, cea care imi doream sa fac totul perfect? Dupa primul impact pe care l-a avut asupra mea, am inceput sa rad. Si asta pentru ca la randul meu in cateva discutii cu oameni de Resurse Umane folosisem si eu celebrul raspuns “sunt perfectionista” atunci cand am fost rugata sa spun care este cel mai mare defect al meu. Cu toate acestea in mintea mea nu se asezase un egal intre notiuni. Probabil ca modul in care, prietena mea psiholog, mi-a vorbit a produs in mintea mea acel “clic” de care era nevoie ca sa vad sau sa inteleg lucrurile mai clar si am putut face schimbarile necesare.
Sper ca randurile de mai jos sa fie si ele acel”clic” pentru cineva si lucrurile sa functioneze mult mai bine. Si atunci….
Hai, inainte de toate sa stabilim daca esti sau nu un perfectionist in adevaratul sens al cuvantului!
Pentru a afla iti propun sa analizezi ce faci, cum esti sau cum gandesti raportandu-te la afirmatiile sau intrebarile urmatoare:
- Greselile sunt de neacceptat pentru tine. Imediat cum sesizesi o greseala te si arunci asupra ei sa o corectezi cat mai repede.
- Mai bine decat tine nu face nimeni nimic. Daca un anumit lucru nu este facut de tine, in maniera ta, cu siguranta nu este bine facut. Evident, te apuci sa-l faci tu din nou pentru a te asigura ca e bine facut. De aici spaima de a delega anumite lucruri catre ceilalti.
- Totul sau nimic. Fie faci totul bine, sau nu mai faci deloc. Nu exista cale de mijloc pentru tine.
- Rezultatul final trebuie sa fie impecabil. Nu-ti pasa ce se intampla intre momentul de inceput si cel de final si de ce anume este nevoie pentru a-ti atinge obiectivul. Vrei doar sa te asiguri ca rezultatul final este atins; altfel te simți deranjat chiar foarte suparat.
- Esti extrem de dur cu tine. Daca ceva nu a iesit bine, chiar daca nu din vina ta, chiar daca contributia ta nu era oricum prea mare, ai tendinta sa te critici dur si sa-ti reprosezi ca ar fi trebuit sa te implici mai mult si mai adanc in problema.
- Ai standarde extrem de ridicate. Orice ti-ai setat pentru a face, vei avea o stacheta foarte sus. Uneori, acest standard te streseaza dar nu renunti la el chiar daca realizezi ca te incetineste sau te tine pe loc cu alte lucruri. Faci eforturi ca sa mentii standardele si sa gasesti timp si pentru celelalte lucruri, renuntand la propriile obiective, daca este cazul.
- Amani anumite lucruri pentru a le face atunci cand simti ca poti scoate maxim de performanta de la tine. In mod constant astepti momentul “potrivit” ca sa lucrezi conform standardelor impuse de tine. Vrei sa incepi doar cand esti “gata”, pentru oferi cea mai buna calitate a muncii. Totusi, aceasta stare nu pare sa vina uneori si atunci muncesti si mai mult , pentru ca se scurteaza timpul in care trebuie sa faci totul “bine” – dupa mintea ta.
- Esti foarte critic. Observi in mod constant greseli, chiar si atunci cand ceilalti nu vad nimic. In timp ce acest lucru poate insemna pur si simplu ca esti doar foarte orientat spre detaliu. Perfectionistii vad adesea greselile “din elicopter”, de la kilometri distanta, dar uneori aceste greseli par auto imaginate si nu sunt mereu reale.
- Consumi mult timp doar pentru a perfectiona ceva. Perfectiunea este scopul tau final.Ti se pare in regula sa-ti sacrifici somnul, timpul personal si propriul confort, doar pentru a duce la cel mai inalt nivel ceea ce faci.
- Te gandesti continuu la esecurile din trecut, chiar daca a a trecut mult timp de la ele. Intr-un fel sau altul gresilele respective te-au marcat mai mult decat este cazul.
Ei bine, daca te-ai regasit in cele zece puncte de mai sus, daca te recunosti in ele poti spune cu voce tare ca esti un perfectionist. Si acest lucru nu este de lauda.
Cum poti imbunatati situatia si cum poti sa scapi de perfectionism? Nu stiu daca detin reteta salvatoare, dar eu am incercat sa lucrez cu mine si indraznesc sa zic ca este ceva mai bine acum. De aceea o sa impartsesc si cu tine cateva din solutiile mele:
- Recunoaste imaginea de ansamblu si fa ceea ce este necesar pentru a obtine cele mai bune rezultate, fara a te lasa prins de detaliile minore.
- Cand se intampla sa ai un insucces ar fi bine sa te concentrezi asupra ceea ce ai de invatat din el si sa intelegi ca esecul este parte integranta a succesului.
- Incearca sa te focusezi pe ceea ce ai de facut si nu pe a imbunatati continuu ceea ce ai facut deja.
- Ar fi bine sa te gandesti si la relatiile cu ceilalti precum si la relatia cu tine si sa incerci sa faci ceva pentru a mentine niste relatii sanatoase si pe aceste parti.
- Incearca sa nu mai gandesti in extreme de genul succes-esec, alb-negru, totul-nimic, termina tot ce ai de facut – nu mai face nimic.
Nu stiu daca stii, dar marile companii de genul Apple, Facebook, Silicon Valley incurajeaza esecul. Mai mult chiar, in San Francisco a aparut in 2009 prima conferinta dedicata esecului, Fail Con si se organizeaza de atunci in diferite orase ale lumii.
Si toate acestea pentru ca ei recunosc ca esecul este calea succesului si prin greseli este cel mai sigur mod de a invata ce functioneaza sau ce nu si cum este bine sa lucrezi pentru a te putea dezvolta si pentru a face intr-adevar lucruri de calitate.
Prin urmare, scapa de acea mentalitate “totul sau nimic”. Atunci cand traiesti si actionezi cu credinta ca “totul sau nimic” este solutia ideala singurul lucru pe care il vei obtine cu adevarat este nimic.
Acum, mai vrei sa fii perfectionist?
Iti doresc succes si spor la treaba !
Lasa un comentariu