COMUNICAREA INTERPERSONALA – EFECTELE EI IN ORGANIZATIE
Asa cum probabil stim cu totii, comunicarea interpersonala se refera la schimbul de ganduri si idei intre doua sau mai multe persoane, folosind o varietate de metode, inclusiv cuvinte, tonul vocii, expresii faciale, adica limbaj verbal, para verbal si non verbal.
Comunicarea interpersonala si abilitatile de a relationa cu ceilalti nu sunt importante doar pentru individul in sine, reprezinta cheia succesului unei organizatii.
Atunci cand comunicarea interpersonala la locul de munca este eficienta, ea conduce catre o activitate mai buna si face munca in echipa nu numai posibila, ci si mai usoara.
Niciun individ nu poate lucra singur. Fiintele umane, spre deosebire de masini, nu pot lucra fara a avea nevoie macar ocazional de cineva cu care sa-si impartaseasca gandurile si sentimentele. Suntem creaturi sociale prin natura si, prin urmare, suntem predispusi sa fim mai anxiosi si stresati intr-un mediu izolat. Cu un tip potrivit de relatii interpersonale, angajatii pot ajunge chiar sa fie mai productivi decat ar fi daca ar lucra singuri din cauza sinergiei care vine cu munca in echipa.
Asadar, iata mai jos cinci efecte ale comunicarii interpersonale care te vor ajuta cu siguranta in activitatea de buyer. Eu zic ca iti vor face viata mai usoara atat in propria echipa cat si in relatiile cu clientul intern, cu top managementul si cu furnizorii.
- Permite oamenilor sa discute despre probleme aparute
O persoana care lucreaza izolata este incapabila sa rezolve toate tipurile de probleme pe care le intampina la serviciu. Relatiile interpersonale sunt necesare deoarece permit oamenilor sa discute problemele si sa cantareasca avantajele si dezavantajele diverselor solutii alternative inainte de a ajunge la cea optima. Brainstorming-ul functioneaza cel mai bine atunci cand se face intr-un grup unde toata lumea se simte libera sa isi impartaseasca ideile si opiniile. Cred ca acest lucru l-ai constatat si singur in anumite situatii, nu-i asa?
- Efectul asupra managementului
Un manager cu abilitati de comunicare interpersonala slabe, poate irita si isi poate face subalternii si clientii sa fie confuzi. Din acest punct de vedere este mai important ca managerul sa detina abilitati de comunicare interpersonala excelente decat cei care nu sunt in pozitii manageriale.
Managerii sunt responsabili de o multime de lucruri importante, inclusiv sa se asigure ca membrii echipei coopereaza la sarcini care ajuta organizatia sa isi atinga obiectivele de business.
- Recunosterea meritelor si a calitatii muncii depuse
Relatiile interpersonale sunt importante si in echipa. Atunci cand angajatii au relatii interpersonale bune intre ei si chiar si cu managerul lor, isi vor recunoaste munca si calitatile in mod reciproc. De asemenea se vor ajuta reciproc in corectarea greselilor. Impreuna vor reusi sa comunice corect performantele slabe furnizorilor si vor putea stabili cu acestia un plan eficient de imbunatatire.
O buna comunicare interpersonala va fi o adevarata parghie de negociere in diverse situatii cu furnizorii si va aduce profitabilitate organizatiei.
- Atitudine pozitiva
Afisarea unei atitudini pozitive, chiar si in situatii dificile, este importanta. O astfel de atitudine te va ajuta sa-i tratezi pe ceilalti in mod pozitiv, ceea ce creeaza un mediu de lucru mai armonios. Cu siguranta aceast atitudine iti va fi de folos intr-o negociere mai dura in care oponentul va incerca sa fie ostil cu tine. Ramane doar sa te stapanesti si sa incerci sa pui in practica aceasta atitudine. Ce zici? J Stiu ca este dificil, dar merita sa incerci, iar eu sunt sigura ca atunci cand vei vedea ca o buna comunicare interpersonala ii face pe ceilalti sa se schimbe si lucrurile se intorc in favoarea ta, tu vei apela mai des la aceasta abilitate.
Sper ca te-am convins macar putin sa-ti imbunatatesti comunicarea interpersonala si sa-ti pui in practica abilitatile aferente in relatiile pe care le ai cu cei cu care interactionezi.
Succes si comunicare eficienta iti doresc!
Lasa un comentariu